سنگ کلیه و لبنیات
آیا افراد مبتلا به سنگ کلیه باید مصرف لبنیات خود را محدود کنند .
در ابتدا توجه داشته باشید که سنگ های کلیوی عمدتا از نوع سنگ های اگزالاتی میباشند و رژیم غذایی یکی از فاکتورهای پیشرفت و یا عامل جلوگیری کننده در این بیماری میباشد . افراد مبتلا به این نوع سنگ کلیه باید در رژیم غذایی خود , مصرف موادغذایی حاوی اگزالات ( اسفناج،ریواس ،چغندر،آجیل ،شکلات ، چای ، سبوس گندم و توت فرنگی) را محدود کنند . همچنین در خوردن شیرکاکائو نیز باید احتیاط کرد .
در رابطه با مصرف منابع کلسیمی در بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید دقت داشت که برخلاف گذشته که میزان کلسیم مصرفی کاهش داده می شد، لازم است این بیماران روزانه بیش از 1000 میلی گرم کلسیم مصرف کنند که از منابع خوب کلسیم شیر کم چرب ،ماست ، پنیر و کلم بروکلی است. درحقیقت مصرف رژیم غذایی حاوی کلسیم خیلی کم، سبب دفع ادراری اگزالات می شود که در افراد مستعد، احتمال بروز سنگ کلیه را افزایش می دهد. با مصرف کلسیم فراوان ، کلسیم بیشتری در روده در دسترس است، که با اگزالات ترکیب و آن را به صورت غیر محلول درمی آورد که بدین طریق اگزالات از روده جذب نمی شود . هر لیوان شیر کم چرب حاوی ۳۰۰mg کلسیم میباشد .
در اخر توجه داشته باشید که برخلاف مصرف کلسیم از رژیم غذایی , مصرف مکمل کلسیمی ممکن است ریسک ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد .
همچنین درمورد ارتباط مصرف آب و سنگ کلیه ,دکتر کشاورز میگوید:گاهی احساس تشنگی کاملا طبیعی است ولی اگر در شرایط کاری یا محیطی خاصی قرار دارید که به علت فعالیت زیاد یا تعریق، مدام تشنه میشوید، این خطرناک است و میتواند باعث رسوب کردن املاح در کلیهها و ایجاد سنگ شود. این موضوع بویژه برای افرادی اهمیت دارد که به دلیل اجتناب از اجابت مزاجهای مکرر از نوشیدن مایعات خودداری میکنند؛ بخصوص آقایان در سنین بالا به خاطر مشکل پروستات، نوشیدن مایعات را کم میکنند تا شبها مجبور نباشند برای رفتن به دستشویی از خواب بیدار شوند در حالی که این کار هم خطر سکته را زیاد میکند و هم کلیهها را در معرض مشکلات فراوان قرار میدهد.