تغذیه و رژیم درمانی

انشتار خلاصه مقالات جدید در خصوص تغذیه و رژیم درمانی

تغذیه و رژیم درمانی

انشتار خلاصه مقالات جدید در خصوص تغذیه و رژیم درمانی

نکاتی که درخرید آجیل باید دقت کنید

نکاتی که درخرید آجیل باید دقت کنید

با نزدیک شدن به ایام سال نو ایرانیان به رسم سنت باستانی خود اقدام به خرید آجیل می کنند .در این بخش قصد داریم نکاتی را در مورد خواص آجیل و خرید آن را با شما همراهان بیان کنیم


آجیل به مخلوطی از خشکبار گفته می‌شود که بنا بر سلایق و فرهنگ های گوناگون، ترکیبات آن فرق می‌کند و ممکن است از مخلوط مغزها و دانه های روغنی ( انواع تخمه ) و میوه های خشک تشکیل شود .

آجیل از دیرباز به یکی از نمادهای فرهنگ ایرانی بدل گشته ‌است به صورتی که برخی از مراسم سنتی ایرانیان (مانند نوروز و یلدا) تنها با حضور آجیل مفهوم خود را پیدا می‌کنند.

آجیل‌هایی که دارای پوست سخت هستند مانند فندق، پسته و بادام، بهتر است این پوست سخت را حفظ کنید تا خواص این مغز‌ها حفظ شود.


                                                                                                                                                   


مصرف آجیل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، برای حفظ سلامت قلب بسیار مفید است. درحقیقت مصرف گردو، بادام و سایر مغزها باعث کاهش کلسترول خون می‌شود و از آنجا که شرایط نگهداری و حمل این مواد به محل کار یا مدرسه نیز بسیار راحت است، می‌توان به عنوان میان‌ وعده‌ای مغذی نیز از آنها استفاده کرد .


بسیاری از آجیل‌ها دارای میزان خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. امگا3 از انواع مفید اسیدهای چرب است که به سلامت قلب کمک می‌کند. این اسیدهای چرب در مواد دیگری مانند گوشت بسیاری از ماهی‌ها نیز یافت می‌شوند ولی آجیل یکی از بهترین منابع گیاهی آن است .




آجیل شامل مقدار بسیار زیادی چربی است (حدود 80‌‌درصد آجیل را چربی تشکیل می‌دهد) و با وجود این که بیشتر این میزان چربی برای سلامتی مفید است اما باز هم مقدار زیادی کالری دارد. به این دلیل است که باید آجیل را در حد اعتدال مصرف کنیم. 



بهترین روش برای نگهداری از آجیل مغز شده، آن است که آن را درون فریزر نگهداری کنید تا از رشد قارچ آفلاتوکسین بر سطح دانه‌ها و مغزها پیشگیری شود. مصرف این قارچ سرطان‌زاست و خانواده‌ها باید دقت زیادی در این زمینه داشته باشند.


آجیل خام بهترین انتخاب برای خرید مهمانی‌های شب عید است، چراکه چربی‌ها و برخی مواد مغذی موجود در آجیل مانند ویتامین‌های A و E محلول در چربی به‌وسیله بودادن یا افزایش نمک از دست می‌رود.


  برای شناسایی آجیل خوب و با کیفیت راه‌هایی وجود دارد که ساده‌ترین و کاربردی‌ترین آن بررسی رنگ، بو و ظاهر آجیل است. مغز آجیل باید سفید یا به رنگ طبیعی خود باشد و بوی کهنگی ندهد.


در ادامه بحث آجیل در این قسمت نکاتی در مورد خرید آجیل و تقلباتی که ممکن است در آماده سازی آن رخ دهد را شرح می دهیم .


                        

این روزها وقتی برای خرید آجیل عید به قنادی ها یا آجیل فروشی ها سر می زنیم با انواعی از آجیل های شور ، شیرین ، خام ، بوداده یا انواعی از آجیل های وارداتی از قبیل  هندی ، ژاپنی روبه رو می شویم .


این آجیل ها اغلب ظاهری براق و خوش رنگ دارند که اکثر افراد را ترغیب به خرید می کنند، اما متأسفانه برخی از این آجیل ها برخلاف ظاهر خوش آب و رنگ، طعمی نامطلوب و گاهی مهمانانی ناخوانده ( مواد شیمیایی ) دارند که خریدار به ناچار با توجه به صرف هزینه گزاف مجبور به دور ریختن آنها می شود. البته برخی نیز هستند که بدون توجه به بهداشت و سلامت آجیل، این محصولات ناسالم را مصرف می کنند . 


قرار گرفتن آجیل در فضای باز و در معرض رطوبت، موجب رشد قارچ خطرناکی در آجیل‌های مانده و مرطوب می‌شود. قارچی که در آجیل رشد می‌کند، سم بسیار خطرناکی به نام آفلاتوکسین تولید می‌کند که می‌تواند به کبد آسیب برساند.


موضوع دیگری که این روزها در خرید آجیل باید به آن توجه داشت، مواد براق واکس مانندی است که برخی قنادی ها یا آجیل فروشی ها برای افزایش زمان ماندگاری و جذاب شدن به آجیل می افزایند. مصرف طولانی مدت این مواد افزودنی می تواند به بخش های مختلف بدن بویژه کبد آسیب رسانند .



حال اگر زیبایی آجیل های براق شما را وسوسه کرده اند حداقل آنهایی که در بسته بندی های بهداشتی و دارای تاریخ مصرف و مجوز بهداشت هستند را انتخاب کنید.


در مورد آجیل های رنگی نکته دیگر رنگ هایی است که برای تخمه، بادام، پسته و … استفاده می شوند. این رنگ ها عمدتا" غیرمجاز و با پایه فلزات سنگین بوده و گاهی حساسیت های شدیدی را برای مصرف کننده ایجاد می کنند. این رنگ ها بسته به نوع رنگ احتمال بروز سرطان و بیماری های کبدی و کلیوی را خصوصا" در افراد آسیب پذیری چون کودکان، زنان باردار و سالمندان افزایش می دهند. 


بنابراین چنانچه هنگام مصرف تخمه، پسته و بادام دست ها و لب ها رنگین شدند، این امر علامت مصرف رنگ های شیمیایی در تهیه آنهاست که باید از مصرف این گونه تنقلات خودداری کنید.


آجیل های فله ای و خشکبار  اگر در شرایط نامناسب محیطی ، چون گرما و رطوبت بالا به مدت طولانی قرار گیرند به نوعی قارچ آلوده  می شوند. این قارچ با نفوذ به داخل مغزها، آنها را آلوده کرده و با تولید نوعی سم به نام آفلاتوکسین عوارض سریع یا طولانی مدتی را در مصرف کننده ایجاد می کند .


از عوارض سریع آن می توان به تضعیف سیستم ایمنی بدن، صدمات کبدی و در نهایت سرطان کبد و از اثرات طولانی مدت آن نیز  می توان به بروز ناهنجاری های جنینی، جهش زایی، انحراف کروموزوم ها و غیره اشاره کرد .


بد نیست بدانید این روزها عده ای از فروشندگان سودجو، برخی از اقلام صادراتی آجیل چون پسته را که به دلیل آلودگی به آفلاتوکسین از صادرات ایران حذف شده است به عنوان محصولات درجه یک مخلوط با مغزهای دیگر به صورت درهم عرضه می کنند که متأسفانه تشخیص آن بسیار مشکل است بنابراین با توجه به این که برخی مراکز عرضه آجیل، محصولات کهنه و آفت زده خود را نیز به صورت مخلوط عرضه می کنند توصیه می شود که از خرید آجیل های مخلوط فله ای اجتناب کنید. 



با ما همراه باشید این مبحث ادامه دارد .نکاتی دیگر در مورد آجیل


توصیه ها:

 

هنگام خرید آجیل به تازگی آن توجه داشته باشید. آجیل تازه نباید هیچ گونه بوی نامطبوعی داشته باشد؛ نه بوی نا، نه بوی ماندگی، نه بوی تند و نه بوی ترشیدگی.


به ظاهر آجیل خوب دقت کنید. وجود حفره یا کپک‌زدگی از نشانه‌های کهنگی آجیل است. اگر در میان آجیل، بقایای حشرات مرده یا زنده را دیدید، بدانید که آجیل کهنه و فاسد است. 


 مقداری از آجیل را در مشت خود بریزید و کمی منتظر بمانید. سپس آجیل را خالی کنید و ببینید که آیا روی دست شما رنگ پس داده است یا نه. پس دادن رنگ، نشانه غیربهداشتی بودن آجیل است. 

طبق دستورالعمل‌های مقامات بهداشتی، به کار بردن هر نوع رنگ، حتی رنگ‌های مجاز خوراکی، در تولید آجیل‌ها ممنوع است.

 بد نیست بدانید که در تولید و تهیه آجیل‌های بسته‌بندی شده و دارای پروانه بهداشتی، از هیچ گونه رنگی استفاده نمی‌شود و در صورت لزوم هم از رنگ‌های طبیعی مانند زعفران و زردچوبه استفاده می‌کنند .



 آجیل شور برای افراد با فشار خون بالا و بیماران قلبی ـ عروقی و آجیل شیرین برای بیماران دیابتی و افراد دارای اضافه وزن بسیار مضرند؛ بنابراین بهتر است به مقدار مناسب از آجیل های خام بی نمک استفاده کنید.


 آجیل های بو داده فسادپذیرند و بو دادن آجیل طعم کهنگی آن را پنهان می کند؛ بنابراین مغزها را به صورت خام خریداری کنید و هر بار به مقدار مصرف بو دهید.


از خرید مغزهای پوست کنده اجتناب کنید؛ چراکه این مغزها با توجه به راحتی مصرفشان زیاد میل می شوند و این امر می تواند سبب افزایش دریافت انرژی و اضافه وزن شود.


نگهداری طولانی مدت آجیل تغییرات شیمیایی و اکسیداسیون خفیف چربی ها را در پی داشته و موجب بوی کهنگی و طعم نامطلوب آجیل می شود؛ بنابراین آجیل را در اندازه ای بخرید که در ۲ هفته عید مصرف شود.


در صورتی که روی مغزهای آجیل سوراخ هایی مشاهده کردید از مصرف آنها بپرهیزید؛ چراکه در داخل سوراخ ها لارو حشرات به صورت کرم هایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.



 از مصرف مغز گردوی سیاه شده در داخل آجیل تان اجتناب کنید. سیاه شدن گردو عمدتا" به دلیل رشد کپک ها و قارچ هایی است که می توانند با ترشح سموم خطرناک ، سلامت شما را به خطر بیندازند .


 از خرید آجیل از دست فروش ها بطور جدی اجتناب و آجیل مورد نیاز خود را از فروشگاه های معتبر دارای پروانه کسب تهیه کنید .


درصورت مشاهده به کارگیری رنگ در آجیل ها و هرگونه تخلف در زمینه بهداشت مواد غذایی با سامانه 1490 تماس بگیرید.


از خرید آجیل های لب خندان پرهیز کنید. می دانید چطور پسته‌ها را به شکل لب خندان در می‌آورند؟ آن‌ها را در ظرف‌های آب گرم می‌ریزند تا باد کنند، بعد آن‌ها را داخل ظرف آب سرد می‌ریزند تا پوست‌شان به اصطلاح بترکد. این اختلاف دمای ناگهانی، یا به اصطلاح شوک حرارتی، روی کیفیت پسته تاثیر منفی می‌گذارد و علاوه برآن موجب نم کشیدن پسته هم می‌شود. این پسته‌ها زودتر فاسد می‌شوند.


 تخمه‌های لب خندان هم انتخاب خوبی برای خرید نیستند. مغز تخمه وقتی در مجاورت هوا قرار می گیرد، علاوه بر طعم، کیفیت خود را نیز از دست می‌دهد و زودتر از انواع دربسته فاسد می‌شود.

who 



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد